Workshops voor Kinderen


Ik heb een aantal verschillende workshops ontwikkelt rondom Japanse thema's die kinderen spelenderwijs iets leren over de Japanse cultuur.

 

Al knutselend, tekenend en schilderend gaan we aan de slag met bijvoorbeeld het Japanse schrift, Japanse waaiers, origami of ikebana.

 

Neem een kijkje hieronder voor het aanbod en de kosten. 


Haiku

Japanse dichtvorm waarbij leerlingen m.b.v. een aantal tips zelf een haiku opschrijven met een schrijfstijl lijkend op oud Japans.

Dit kan geschreven worden op een zelfgemaakte kakejiku: een verticale hangende papierenrol.


Kanji

Één van de Japanse schriftsoorten. Leerlingen krijgen inzicht hoe dit schrift werkt en zullen leren hun eigen kanji karakter te maken.

Na afloop kunnen ze deze in een fotolijstje doen en meenemen.

 

 


Yōkai

Japanse mytische wezens. Leerlingen zullen de geschiedenis hierachter leren, een aantal bekende yōkai leren herkennen en er zelf een ontwerpen in de tekenstijl van oud Japan.


Ikebana

Japanse bloemschikkunst. Er zullen een aantal stromingen besproken worden en de leerlingen maken zelf een ikebana creatie in miniatuur vorm in zelf gevouwen origami bakjes.


Origami 

Gekoppeld aan een Japanse feestdag (bv. kinderdag in Mei) maken we een karpervaan van papier en versieren we deze met Japanse symboliek of zelfs kanji.


O-men

Japanse maskers. Hier vallen verschillende opties onder. Het versieren van een wit masker tot een Japans duiveltje (koppelend aan een Japanse feestdag in februari), een kabuki (Japanse theatervorm) masker of zelfs het gezicht zelf schminken met Kumadori patronen: ook uit Japans theater.


Chōjūgiga

Dit is een lange papierenrol uit de 12e en 13e eeuw waarop spelende dieren staan afgebeeld zoals kikkers, konijnen, vossen en apen. In deze workshop leren we hierover en gaan we zelf aan de slag op aquarelpapier en maken we onze eigen paneel gebaseerd in de stijl van de chōjūgiga met aquarelpotloden en fijnlijners.


 

Shodō

Kalligrafie. Afhankelijk van de grootte (en dynamiek) van de groep gaan we aan de slag met penseel en inkt om karakters op papier te zetten.

Dit zou zowel in een fotolijstje als op een hangende papierenrol als eindproduct mee naar huis genomen kunnen worden.

Yuru-kyara

De wereld van de Japanse mascotte karakters. Hier leren we over de diversiteit van deze karakters en ontwerpen de leerlingen er zelf een i.r.t. een Japanse streek, stad of dorp.

Uchiwa

Een Japanse waaier. Met karton en stanley-messen snijden we een frame voor de waaier, waarop we papier zullen plakken en zullen versieren met Japanse symboliek.

Manga

De bekende stripboeken uit Japan met een karakteristieke tekenstijl. Met behulp van voorbeelden maken de leerlingen hun eigen manga-paneel waarin ze ook leren over onomatopoeia: taal die klanken nabootsen. Dit is een groot facet van de Japanse taal en komt veel voor in de manga.·       ·     

Kuchi-shōga

Dit is een methode om taiko (Japanse drum) geluiden om te zetten in taal. In deze workshop gaan we in het Japans dingen schrijven als DON, DOKO of TSU en een sequentie maken die we dan kunnen zingen. Ook is het mogelijk dit aan een drum te koppelen en een aantal leerlingen het ook echt te laten spelen.

Haniwa

Dit zijn kleine beeldjes gemaakt van klei die gevonden worden bij Japanse tombes uit de oudheid. In deze workshop gaan we er zelf eentje maken.

 


KOSTEN

Een workshop van 90 minuten kost 85 euro.

Verder zijn de volgende pakketten mogelijk:

 

Reeks van 4 workshops

320 euro

Reeks van 6 workshops

480 euro

Reeks van 8 workshops

640 euro

Reeks van 10 workshops

800 euro